Za 6 osoba
SASTOJCI
- oko 1 kg graha (namočiti ga dan prije u dovoljno vode, ili iz konzerve)
- 2-3 glavice luka
- 3-4 kriške češnjaka
- 1 suha paprika (ili mljevena crvena paprika)
- po ukusu začini (Vegeta, sol, suhi biljni začin, papar)
- oko 200 g kobasice (ćevabdžijske ili roštiljske)
- oko 100 ml ulja
- 4 žlice brašna
- 1 žlica crvene mljevene paprike
Grah oprati, staviti u posudu, naliti vodu, pa staviti da se kuha. Od trenutka kad zakipi, neka kipi 10-tak minuta. Tada procijediti grah, naliti drugu vodu i staviti kuhati.
Dodati sitno narezan luk i češnjak, sol i suhu papriku. Kada je grah već kuhan, narezati kobasice na kolutove i propržiti (ako se prži u teflonskoj tavi, onda bez ulja).
Kad se grah skuha, pripremiti zapršku - sipati ulje u posudu da se zagrije, kad bude toplo dodati mu brašno i propržiti na laganoj vatri par minuta da brašno dobije zlatnu boju, onda staviti crvenu mljevenu papriku, skloniti s vatre i promiješati da se sjedini, pa zapršku postepeno sipati u grah (zaprška treba prštati kad se sipa u grah, zato prvo malo sipajte i probajte). Odmah zatim dodati i kobasice (ocijeđene, bez ulja) i ostaviti da kuha oko 10 minuta na laganoj vatri uz miješanje. Dodati začine. Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 stupnjeva.
Grah zatim presipati u dublji pleh ili plitku vatrostalnu posudu malo podmazanu uljem, i staviti u pećnicu da se zapeče oko 15 minuta.
Pre nego što zapržite grah, u plehu treba biti otprilike 3-4 cm vode preko graha.