- 1 kg jabuka
- 6 dcl vode
- 200 g šećera
- 2 vrećice pudinga od vanilije (ukupno 80 g)
- pola žličice cimeta
- 2 kutije Petit Beurre keksa (keksi s maslacem, ukupno 400 g)
- 250 ml slatkog vrhnja (ili 2 vrećice šlaga)
- po želji kakao ili ribana čokolada (za posipanje)
Operite, ogulite i naribajte jabuke i stavite ih kuhati u vodu, sa šećerom. Nemojte ih cijediti od njihovog soka. Kuhajte ih 5-10 min., da malo omekšaju.
Oba prah pudinga iz vrećice razmutite sa ukupno 12 žlica hladne vode. Kad jabuke omekšaju, dodajte im razmućeni puding i malo cimeta pa sve zajedno kuhajte (miješajući) dok se smjesa ne zgusne i poveže s jabukama, 5-10 minuta.
U posudu za pečenje posložite red keksa pa red smjese od jabuka, opet red keksa, ponovo red jabuka i na kraju red keksa. (Ovisno o veličini posude, neke kekse možete prelomiti ako vam ne stanu ili vam vire iz ruba posude, prilagodite si veličinu i količinu keksa tako da pokrijete dno posude).
Ostavite ga da se dobro ohladi. Kolač premažite šlagom od tučenog vrhnja (najbolje sutradan, ostavite ga preko noći na hladnom, da keksi upiju sok od jabuka i omekšaju i da se fila poveže, kako biste ih mogli rezati na kocke) i prije posluživanja (ako želite) posipajte kakaom ili naribanom čokoladom.
Količinu keksa prilagodite ovisno o tepsiji u koju ćete ih slagati; za tepsiju 30x20 cm dovoljne su 2 kutije.