SASTOJCI
- velika limenka bijelog graha
- šalica ričeta (ječmene kaše)
- 2 mrkve
- 1 luk
- lovorov list
- komadić svježe žute paprike (za aromu)
- vegeta, sol, papar
- 3 žličice crvene mljevene paprike
- mala šalica brašna
Po želji se može dodati i krumpir (2-3 kom srednje veličine) te kuhane hrenovke narezane na kolutiće.
PRIPREMA
Ječmenu kašu dobro oprati pa skuhati u slanoj vodi (30 min) dok ne omekša. Kaša se poprilično ‘nakuha’ i napuhne prilikom kuhanja pa pazite da ne pretjerate s količinom. Kuhanu kašu isprati u cjediljci pod mlazom vode.
Grah ocijediti.
Na malo ulja pržiti sjeckan luk i mrkvicu dok se luk ne zažuti, pa dodati crvenu mljevenu papriku, grah i ričet. Sve dobro promiješati, zaliti vodom do vrha posude, začiniti po želji, dodati lovorov list i papriku na komadiće narezanu (paprika ovom jelu da posebnu aromu) te krumpir, ako ste se odlučili za ovu varijantu.
Kuhati 15-tak minuta dok se sastojci ne prožmu, pa dodati brašno razmućeno s malo vode (ovo je light varijanta zaprške bez češnjaka i ulja) kako bi se jelo zgusnulo.
Kratko prokuhati i poslužiti uz kuhane kobasice. U varivo se mogu dodati i hrenovke narezane na kolutiće, pečeni špek ili neko kuhano suho meso kao što su rebrica ili buncek.