- 600 g brašna
- 1,5 vrećica praška za pecivo
- 300 g svježeg kravljeg sira (manje masnog)
- 9 žlica mlijeka (na sobnoj temperaturi)
- 12 žlica ulja
- 150 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 manja jaja
- prstohvat soli
- 400 g oraha ili maka
- 200 g šećera
- po potrebi cimet, rum, grožđice
- 100 g maslaca
- 150 ml mlijeka
Nadjev
Zakipiti mlijeko, maknuti sa vatre, dodati maslac i kad se rastopi, preliti po mješavini maka/oraha, šećera i začina. Promiješati da se sve sjedini, pa ostaviti da se ohladi. Hladan nadjev mazati na tijesto.
Tijesto
U ovo tijesto ne ide kvasac i nije mu potrebno dizanje!
Sir propasirati ili usitniti štapnim mikserom, blenderom i sl. da postane kremast.
U jednoj posudi prosijati brašno zajedno sa praškom za pecivo.
U drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.
Miješati mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom brzinom, ne duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo.
Staviti tijesto na pobrašnjenu pamučnu krpu i razvaljati. Premazati nadjevom, formirati štruce, prebaciti u namašten i pobrašnjen pleh, te staviti u zagrijanu pećnicu. Peći na 180°C dok ne dobije zlatnu boju na vrhu. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi u plehu, pa ga posuti šećerom u prahu.
Čuvati u plastičnoj kutiji ili vrećici a može se i narezati i zamrznuti.