SASTOJCI
- 1/2 veće glavice (ili 1 manja) mladog kupusa (zelja)
- 250 gr pasirane rajčice
- mast ili ulje (za zapršku)
- 2 žlice oštrog brašna
- 1 luk
- malo špeka ili slanine
- malo octa, sol, biber
- mljevena crvena paprika (po želji)
- 2 limenke graha (ili kuhani ocijeđeni grah)
Zelje izrezati na rezance, uže ili šire. U loncu zagrijati mast (ulje), dodati sitno sjeckani luk, a kad malo požuti, dodati sitno sjeckani špek (slaninu), malo popržiti.
Dodati zelje i posoliti. Politi octom i pirjati 10-15 minuta.
Dodati 1-2 žlice brašna, malo zapržiti, Dodati pasiranu rajčicu i vodu da se dobije rjeđe varivo.
Prokuhati 5-10 minuta i ubaciti grah, tek toliko da se zagrije. Dodatno posoliti i pobiberiti.