- 40 dkg brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 20 dkg svježeg kravljeg sira (manje masnog)
- 6 žlica mlijeka (ako je iz hladnjaka, malo ga ugrijati)
- 8 žlica ulja
- 8 - 10 dkg šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
U jednoj posudi prosijati brašno zajedno sa praškom za pecivo da sve bude rahlije.
U drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.
Miješati mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom brzinom. Ne miješati duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo.
Staviti tijesto na pobrašnjenu podlogu i raditi oblike po želji (kiflice, pužiće, makovnjača, orahnjača...). Složiti na pleh na papir za pečenje. Peciva možete premazati žutanjkom pomiješanim s uljem, pa ih posuti kimom, sezamom, parmezanom, krupnom soli, makom....
Peći na 180°C dok ne dobije zlatnu boju na vrhu.
Ovo tijesto oponaša dizano tijesto no nije mu potreban kvasac niti dizanje pa je idealno za brzu pripremu npr. orahnjače ili makovnjače.