Social Icons

Vrste jela

Odabrani recept

Sipana pita od jabuka i griza

mjera je čaša od jogurta (2 dl)

Suhi sastojci
  • 2 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 čaše griza
  • 1 čaša šećera
Mokri sastojci
  • 1-1,5 kg jabuka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta (po želji)
  • pola šalice šećera (može i manje)
Preljev
  • 1 cijelo jaje
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl mlijeka
Priprema
  1. Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte im griz (suhi nekuhani) i šećer. Promiješajte pjenjačom, raspodijelite na 3 jednaka dijela (oko 14 punih žlica u 3 posude).
  2. Jabuke ogulite i naribajte na sitno. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet. Promiješajte i raspodijelite na 2 jednaka dijela.
  3. Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije.
  4. Manju tepsiju obložite papirom za pečenje koji nauljite.
  5. Kao prvi sloj stavite suhe sastojke, žlicom poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili žlicom utisnite, dodajte drugi dio suhih sastojaka, poravnajte žlicom i pritom malo utisnite, dodajte preostale jabuke. Utisinite jabuke i posipajte zadnji sloj suhih sastojaka. Dobro sve utisnite.
  6. Na kraju pripremite preljev tako da sve sastojke izmutite i zalijete kolač (možete nožićem probosti kolač kako bi preljev bolje upio).
  7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40 minuta.
Kolač je najbolje jesti nakon što malo odstoji kako bi vlaga od jabuka ravnomjerno natopila sve slojeve sipanog tijesta. Zato se ovdje jabuke ne cijede, jer će njihov sok natopiti sipano tijesto i ono će postati mekano tijekom pečenja.


 
Blogger Templates