Suhi sastojci
- 2 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 čaše griza
- 1 čaša šećera
- 1-1,5 kg jabuka
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta (po želji)
- pola šalice šećera (može i manje)
- 1 cijelo jaje
- 1 dcl ulja
- 2 dcl mlijeka
- Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte im griz (suhi nekuhani) i šećer. Promiješajte pjenjačom, raspodijelite na 3 jednaka dijela (oko 14 punih žlica u 3 posude).
- Jabuke ogulite i naribajte na sitno. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet. Promiješajte i raspodijelite na 2 jednaka dijela.
- Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije.
- Manju tepsiju obložite papirom za pečenje koji nauljite.
- Kao prvi sloj stavite suhe sastojke, žlicom poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili žlicom utisnite, dodajte drugi dio suhih sastojaka, poravnajte žlicom i pritom malo utisnite, dodajte preostale jabuke. Utisinite jabuke i posipajte zadnji sloj suhih sastojaka. Dobro sve utisnite.
- Na kraju pripremite preljev tako da sve sastojke izmutite i zalijete kolač (možete nožićem probosti kolač kako bi preljev bolje upio).
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40 minuta.