Podloga
- 250 g digestive keksa
- 100 g maslaca
- 2 žlice ruma
- 1 žličica cimeta
- 6 dl mlijeka
- 6 žlica gustina (ili brašna)
- 4 žlice šećera
- vanilin šećer
- 125 g maslaca
- 300 g tamne čokolade
- 1 žlica gustina
- 1/2 l slatkog vrhnja
Priprema
- Za podlogu kekse samljeti, staviti u zdjelu, dodati na listiće narezan hladan maslac, rum i cimet. Prstima izmrviti i pomiješati masu, pa utisnuti u kalup za tortu promjera 26 cm. (Možete staviti samo obruč od kalupa na podlogu na kojoj ćete poslužiti tortu.)
- Staviti u hladnjak.
- Skuhati prvu kremu: u 1 dl mlijeka pjenjačom razmutiti gustin, šećer i vanilin šećer, ostatak mlijeka staviti kuhati. Kada mlijeko provrije, polagano mu dodavati smjesu i miješati pjenjačom dok se ne zgusne. Zatim ugasiti, i u još toplu dodati maslac i dobro izmiksati. Odmah će se napraviti fina bijela krema koju potom stavite na podlogu od keksa.
- Za drugu (tamnu) kremu slatko vrhnje u koje smo dodali žlicu gustina zagrijati do ključanja, ugasiti vatru i umiješati izlomljenu čokoladu, pa miješati dok se ne otopi.
- Izliti tamnu kremu preko bijele.
- Lješnjake popeći u tavi da puste miris, zatim ih grubo nasjeckati. Tortu staviti u hladnjak, pa kad se krema malo stisne, posuti po njoj lješnjake.