Social Icons

Vrste jela

Odabrani recept

Sarajevska šampita

SASTOJCI:

Za kore:
  •  11 žumanjaka
  •  11 žlica šećera
  •  11 žlica ulja
  •  11 žlica mlijeka
  •  11 žlica brašna
  •  malo praška za pecivo
  •  korica limuna
Za preljev (agdu):
  •  2x11 (tj. 22) žlica šećera
  •  11 žlica vode
  •  kriška limuna
Za pjenu (šaum):
  • 11 bjelanjaka
  • 11 žlica šećera
PRIPREMA:

Najprije izmjerite sastojke za preljev (agdu) i stavite kuhati na laganu vatru!

Zatim odvojite bjelanjke od žumanjaka. Umutite žumanjke i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno izmiješati sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
Izliti smjesu u namašćen lim (cca 30x40 cm) i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200°C.

U preljev (agdu) dodati limun.

Zatim napraviti pjenu (šaum) na sljedeći način: mutiti bjelanjke najprije na najmanjoj brzini miksera 2 minute, zatim na većoj i dodavati po žlicu šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
Umućenim bjelanjcima dodati preljev (agdu) i sve dobro izmutiti mikserom. Bjelanjke je potrebno dobro umutiti pa ih miksajte za svo vrijeme dok se peče kora, a naročito ih dobro umutite nakon što dodate preljev (agdu).
Preko kore izliti pjenu (šaum), poravnajte i vratite u pećnicu na 4-5 minuta, toliko da se stvori korica.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u hladnjak.

Napomena:
Ako želite napraviti manji kolač, smanjite količinu sastojaka, što je lako, budući da svega ide po 11.


 
Blogger Templates