- 3 kg krušaka (ili nektarina, grožđa, trešanja, jagoda...)
- 2-3 limuna ili limunska kiselina
- 1 kg šećera
- 3 l vode
Vodu i šećer staviti da zakipi i pustiti da se ohladi. (Ovo nije obavezno, može se samo miješati, bez kuhanja, dok se šećer ne rastopi.)
Kruške oprati, ukloniti peteljke, prerezati po dužini na pola i izvaditi sjemenke.
Polutke slagati u čiste i suhe staklenke i lagano pritiskati prstima no ne smijete ih pretrpati.
Hladnim sirupom naliti staklenke do vrha i zavrnuti poklopce. Kruške u kompotu neće potamniti ako u preljev dodate 1 žličicu limunske kiseline ili plošku limuna na vrh staklenke.
"Dunstanje"
U veću posudu (lonac) staviti kuhinjsku krpu na dno i na to posložiti staklenke tako da se međusobno ne dodiruju i da ne dotiču stijenku posude/lonca. Naliti vode da poklopci ostanu vani i staviti da se kuha. Potrebno je da voda kipi 20 minuta.
Nakon toga posudu maknuti sa štednjaka i ostaviti da se sve ohladi što sporije.
Ohlađene staklenke izvaditi iz lonca, osušiti i spremiti na tamno mjesto.
PASTERIZIRANJE U PEĆNICI kao alternativa tzv. "dunstanju":
U pleh za pećnicu naliti oko 2 cm vode i u nj posložiti staklenke. Uključiti pećnicu na 150°C i kad se u staklenkama počnu dizati mjehurići, kuhati na ovaj način još 30 minuta. Ostaviti u pećnici do sutradan da se ohlade. Poklopac će biti dobro pričvršćen za staklenku. Ohlađene staklenke izvaditi iz pleha, osušiti i spremiti na tamno mjesto.