koliko brašna, toliko sira, toliko maslaca (ili margarina)
- 250 g sira (svježeg kravljeg, izmiksanog da ne bude grudica)
- 250 g brašna (glatkog, oštrog ili miješanog)
- 250 g maslaca (omekšanog ili narezanog na listiće)
- 1/2 paketića praška za pecivo
Ovo tijesto lijepo se digne tijekom pečenja, poput lisnatog.
Slane pogačice:
Razvaljati tijesto na debljinu oko 1 cm, izrezivati oblike kalupićima. Ukoliko radite npr. slane kiflice, prije pečenja ga možete odozgo premazati žumanjkom razmućenim s malo ulja i posuti sezamom, kimom i sl.
Trokutići ili kiflice:
Razvaljati tijesto na debljinu oko 1 cm, izrezivati krugove ili kvadrate, puniti punjenjem po želji (pekmez, sir, pizza-smjesa, nutella...)... preklopiti, a rubove utisnuti vilicom ili prstima.
Kiflice:
Tijesto razvaljati u krug, izrezati kao pizzu u trokute. Na široj strani možete staviti punjenje po želji pa zatim svaki trokut od šire strane motati prema vrhu.
Ovo tijesto je odlično zamjena za lisnato ako pravite kremšnite, a može poslužiti i kao podloga za pite. U tom slučaju malo ga zapecite, stavite nadjev pa potom ispecite do kraja.