Social Icons

Vrste jela

Odabrani recept

"Koliko - toliko" tijesto

Ovo tijesto može se koristiti za slatke i slane kolače (pogačice, kiflice, kremšnite) a sastojici se stavljaju u sljedećem omjeru:

koliko brašna,  toliko sira,  toliko maslaca (ili margarina)
  • 250 g sira (svježeg kravljeg, izmiksanog da ne bude grudica)
  • 250 g brašna (glatkog, oštrog ili miješanog)
  • 250 g maslaca (omekšanog ili narezanog na listiće)
  • 1/2 paketića praška za pecivo
Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati sir i rukom izmiješati u jednoličnu masu. Staviti u hladnjak na najmanje 30 minuta da se malo stisne, pa onda izvaditi na površinu posutu brašnom, razvaljati i oblikovati po želji. Peći u kalupu obloženom papirom za pečenje ili kalup samo lagano nauljite i posipajte brašnom.
Ovo tijesto lijepo se digne tijekom pečenja, poput lisnatog.

Slane pogačice:
Razvaljati tijesto na debljinu oko 1 cm, izrezivati oblike kalupićima. Ukoliko radite npr. slane kiflice, prije pečenja ga možete odozgo premazati žumanjkom razmućenim s malo ulja i posuti sezamom, kimom i sl.

Trokutići ili kiflice:
Razvaljati tijesto na debljinu oko 1 cm, izrezivati krugove ili kvadrate, puniti punjenjem po želji (pekmez, sir, pizza-smjesa, nutella...)... preklopiti, a rubove utisnuti vilicom ili prstima.

Kiflice:
Tijesto razvaljati u krug, izrezati kao pizzu u trokute. Na široj strani možete staviti punjenje po želji pa zatim svaki trokut od šire strane motati prema vrhu.

Ovo tijesto je odlično zamjena za lisnato ako pravite kremšnite, a može poslužiti i kao podloga za pite. U tom slučaju malo ga zapecite, stavite nadjev pa potom ispecite do kraja.

 
Blogger Templates