- 5 kg rajčice
- 2 žlice soli
- 2 žlice šećera
- 1 vezica sjeckanog lista peršina
- 1 vezica sjeckanog lista celera
- po želji se može dodati nekoliko listića lovora, vezica bosiljka, papar u zrnu.
Rajčicu oguliti, izrezati, očistiti sjemenke, dodati sol, šećer i sitno sjeckan peršin i celer. Sve skupa izmiješati, slagati u teglice i pritiskati plastičnom žlicom da se dobro složi.
Tegle zatvoriti i pasterizirati pola sata (uzeti veći lonac, na dno staviti krpu, poredati teglice, da se ne dodiruju i sipati vodu u lonac 2 prsta ispod zatvarača teglice. Staviti na štednjak i zagrijavati na srednjoj vatri. Kad proključa, ostaviti da kuha pola sata, a zatim sve maknuti i ostaviti u loncu da se hladi preko noći.
Bitno je da su poklopci za teglice neoštećeni.
Malo jednostavnije pasteriziranje ove zimnice je poredati tegle u posudu (bez vode), staviti u pećnicu uključenu na 100°C i tako zagrijavati 1 sat. Isključiti pećnicu i tegle ne vaditi dok se ne ohlade u pećnici. Ovako spremljeni pelati mogu stajati do dvije godine. Ako volite ljuto, možete ubaciti i jednu ljutu papričicu.